El Grup de Treball de la Vall del Tormo

El 10 de novembre va inaugurar-se el primer Centre de Visitants de la comarca del Matarranya de la Ruta dels Ibers al Baix Aragó a la Vall del Tormo. Ara, amb el nou equipament cultural, en ve a la memòria aquell Grup de Treball de la Vall del Tormo que vam formar el 1979 un col•lectiu de jóvens de la nostra vila i que, durant uns anys, organitzàvem per a les festes majors unes exposicions monogràfiques amb tots els materials que havíem recopilat i elaborat, durant tot un any de treball i recerca, relacionats amb la nostra població.

Una de les sorpreses més grates va ser que la major part de la informació publicada sobre la nostra vila feia referència als jaciments arqueològics, majoritàriament ibèrics. Evaristo Colera, rector de la Vall a principi del segle XIX, havia donat notícia de la Torre Cremada i de les Torrasses i també l’Institut d’Estudis Catalans un segle després. Així que, seguint les seues indicacions, vam localitzar els jaciments i vam iniciar, posteriorment, una sistemàtica campanya de prospeccions en tot el terme municipal. Lo Tossal de Sant Bàrbara, lo Mas d’en Rius, lo Serrau i la Vall d’en Jorba van ser el fruit de les nostres indagacions arqueològiques. En les exposicions mostràvem a la població fotografies dels jaciments, dibuixos, fragments dels materials recuperats i fotocòpies de les ressenyes fetes per Evaristo Colera i l’Institut d’Estudis Catalans. Però també recollíem notícies històriques, bibliografia, dades demogràfiques i econòmiques, literatura oral, construccions de pedra de falsa cúpula… Que aquells primers treballs s’haguen convertit, tres dècades més tard, en un magnífic Centre de Visitants ens omple d’il•lusió i ens demostra que estàvem donant valor a un patrimoni arqueològic que ara, amb molts més recursos econòmics, s’ha convertit en una fantàstica realitat: un Centre de Visitants del món ibèric a la nostra vila.

Artículo de Carlos Sancho. Aparecerá publicado en La Comarca el 23 de noviembre de 2007.

Un comentario en «El Grup de Treball de la Vall del Tormo»

  1. Encara no he tingut l’oportunitat de veure obert al públic el Museu del nostre poble. Em fa molta il·lusió que la Vall s’obri als seus visitants, que a part de comprar oli o vi i sentin curiositat de coneixer la seva història i la seva gent, puguin visitar el seu museu, la seva església o disfrutar d’un passeig agradable per qualsevol racó del poble.

    Carlos Sancho m’ha fet recordar, amb nostalgia, en llegir el seu article a la Comarca del 23 de novembre, aquell Grup de Treball de la Vall del Tormo, del que vaig formar part, i em sento satisfeta que fos la llavor del contingut d’aquest Centre de Visitants.

    Ara queda el més difícil, donar-l’hi vida, mantenir-l’ho, fer-l’ho crèixer… i això és feina, no només de l’Ajuntament, sinó de tots els qui estimem la Vall.

    Pili Guiral Timoneda

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.